MIKÄ?
KILO työhyvinvointia on opettajien työhyvinvointiin keskittyvä kehittämis- ja tutkimushanke, joka toteutetaan pääosin Espoossa vuosien 2022-2026 aikana. Hanke sai alkunsa espoolaisesta Kilon koulusta, joka myös koordinoi hanketta. KILO työhyvinvointia kokoaa yhteen kolme osahanketta, jotka ovat:
KILO-malli - Opettajien työhyvinvoinnin tukiverkon ja -verkoston rakentaminen (2022-2024). Hankkeen rahoittajina toimivat OAJ:n Työhyvinvointirahasto, Espoon kaupunki ja Kilon koulu.
Hyvinvoiva opettaja Espoossa (HOPE) - Kaupunkitasoisen koulutus- ja toimintamallin kehittäminen opettajien työhyvinvoinnin tueksi (2024-2026). Hanketta rahoittavat Keva ja Espoon kaupunki.
KILO työhyvinvointia kouluille! -koulutuskokonaisuus peruskoulun opettajille ja rehtoreille Helsingissä, Turussa ja Tampereella (2024-2026). Koulutushanke toteutetaan yhteistyössä Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalveluiden (HY+) kanssa ja sen rahoittajana toimii Opetushallitus.
Hankkeen muita yhteistyötahoja ovat Jyväskylän yliopiston Stressi ja vuorovaikutus luokassa (TESSI) -hanke sekä Resilientti koulu ja koulutus (EduRESCUE) -hanke.
MITÄ?
Hankkeessa etsitään keinoja opettajien työssä jaksamisen ja työstä palautumisen tueksi lähtemällä liikkeelle niistä tekijöistä, jotka opettajat itse kokevat työssään kuormittavina.
Hankkeen tavoitteena on: 1) Kehittää opettajien työhyvinvoinnin tukemiseen keskittyvä toimintamalli, 2) Kehittää opettajan työhyvinvoinnin tukemiseen ennaltaehkäisevästi keskittyvä kuntatasoinen koulutus- ja toimintamalli, 3) Tuottaa työhyvinvoinnin materiaalia opettajien ja koulujen käyttöön sekä 4) Levittää KILO-mallia ja opettajien työhyvinvoinnin tukimateriaalia hankkeen some-kanavien kautta sekä kouluttamalla opettajia ja rehtoreita.
Hanke tuottaa myös tutkimustietoa opettajien kuormitukseen, stressin hallintaan ja palautumiseen liittyen. Tutkimustuloksista kerrotaan tällä sivustolla ja niiden pohjalta julkaistaan myös erilaisia tutkimusjulkaisuja sekä työhyvinvoinnin oppaita ja kirjoja.
MISSÄ?
Ensimmäinen hankevuosi 2022-2023 toteutettiin Kilon koulussa Espoossa. Lukuvuonna 2023–2024 mallia pilotoitiin kahdessa muussa espoolaisessa koulussa. Lukuvuosien 2024-2026 aikana hanke laajenee myös muihin Espoon peruskouluihin. Lisäksi KILO-mallia koulutetaan hankerahoituksella lukuvuosien 2024-2026 aikana myös Helsingissä, Tampereella ja Turussa. Materiaalipankin tukiaineisto on kaikkien koulujen hyödynnettävissä.
Kilon koulun oma malli
KILO-malli on Kilon koulun työyhteisön kehittämä toimintamalli, jossa opettajien tukena ovat koulun asiantuntijaopettajat ja rehtorit sekä hyvinvointivalmentajina toimivat organisaatiopsykologit.
Lue lisää siitä, miten KILO-malli-hanke sai alkunsa:
Hyvinvointiin etsitään ratkaisua koko koulun opettajakunnan voimin (Espoon kaupungin viestintä)
Kilossa kehitetään uutta työhyvinvoinnin mallia (Opettaja-lehti)
Kuvassa Kilon koulun rehtori Tero Turunen (vasemmalla) sekä KILO-malli-hankkeen kehittäjä-opettajat Marja Hapuoja (keskellä) ja Miia Kaasinen (oikealla). (Kuva: Tero Turunen)
Tukevaa puhetta työhyvinvoinnista
Maaliskuussa 2023 vierailimme Tukevaa puhetta -podcastissa keskustelemassa opettajien työhyvinvoinnista, opettaja-oppilas-vuorovaikutussuhteesta sekä KILO-malli -hankkeestamme.